Monday, April 21, 2008

kad jemputan..

Imam Malik bin Anas.

Imam Malik bin Anas adalah pengarang kitab al-Muwattha'. Nama sebenar beliau ialah Abu Abdillah Malik bin Anas bin Malik bin Abi 'Amir (atau nama sebenarnya Nafi') bin 'Amru bin al-Harith bin Ghaiman bin Khuthail bin 'Amru bin al-Harith. Beliau juga lebih dikenali dengan gelaran Imam Darul Hijrah.

Imam Malik adalah salah seorang daripada imam-imam mazhab empat yang terkenal iaitu Imam Abu Hanifah, Imam As-Syafie, dan Imam Ahmad bin Hanbal, yang mana mazhab beliau yang dikenali sebagai mazhab Maliki. Beliau dilahirkan di Madinah pada tahun 93Hijrah, bersamaan 713Masihi dan wafat pada 14 Rabi'ul Awal, 179Hijrah ketika umurnya 87 tahun.

Beliau adalah seorang muhaddith dan faqih yang terkenal pada zamannya. Beliau membesar dan menuntut ilmu sepenuhnya di Madinah, kota yang dipenuhi dengan ulama-ulama besar. Oleh kerana keluarga beliau termasuk diantara ahli-ahli hadis, imam malik juga menceburkan diri didalam bidang hadis. Beliau mula mempelajari ilmu-ilmu agama khususnya hadis dengan Abu Suhail Nafi'. Beliau juga pernah berguru dengan Ibnu Syihab Az-Zuhri, Abu al-Zinad, Ibnul Mukandir, Yahya bin Said, Hisyam bin Urwa, Zaid bin Aslam, Rabi'ah bin Abu Abdul Rahman, Ja'far bin Muhammad as-Sadiq dan ramai lagi.

Imam Malik telah menguasai pelbagai ilmu pada usia yang muda. Kemudian beliau mengambil alih untuk mengajar di Masjid Nabawi. Pada masa yang sama, beliau juga menjadi mufti di Madinah. Beliau dikenali sebagai seorang yang sangat berhati-hati dalam menghukum atau mengeluarkan fatwa. Majlis ilmu yang disampaikan oleh imam malik dihadiri oleh para tabiin dan tabi' tabiin dari timur dan barat. Antara ulama terkenal yang pernah belajar dengan beliau ialah Imam Abu Hanifah dan Imam Syafie. Murid-murid beliau yang lain ialah, Laith bin Saad, Ibnu Uyainah, Yahya bin Said al-Qatthan, Abu 'Asim, Abu al-Walid at-Toyalisi, Yahya bin Yahya An-Naisaburi, Said bin Mansur dan ramai lagi.

Imam Malik terkenal dengan kitanya iaitu al-Muwattha'. Kitab ini adalah kitab hadith dan juga fiqh. Imam Malik mengumpulkan hadith-hadith yang 'kuat' dari penduduk Hijaz, Imam Malik juga memasukkan kata-kata sahabat dan juga fatwa-fatwa tabi'in yang kemudiannya disusun mengikut bab-bab fiqh seperti bab taharah, bab solat dan bab zakat. Imam Malik mengambil masa lebih kurang 40tahun untuk menyiapkan kitab ini yang menjadi rujukan umat Islam sehingga kini.

tuan..




Saturday, April 19, 2008

Majlis Penghargaan Ustaz Ramli


~Jamuan Makan bersama Ustaz Ramli~
tarikh : 24 May 2008
tempat : restoren jumaat
bayaran : RM20
* tempat dihadkan kepada 60 orang sahaja
* terbuka kepada semua bekas pelajar Sains Arab SMKSR
* untuk pertanyaan : 0173787305 (Mr. Azhar)
*Terima Kasih Guru*
Masih...jelas diminda...
Bisikan suaramu memanggil...
Di situ langkahku bermula...
Mengejari cita kau di sisi....
Lantas ku utuskan lagu untuk menyatakan...
Terima kasih guru...
Kerna hulur tanganmu...
Ku menghargai setulus jiwaku...
Bicaramu guru kan ku ingat selalu
Menjadi azimat hingga ke akhirnya...
Guru...
ibarat pelita...
Sentiasa menyinar kamar hidupku...
Guru...
kau pewaris ilmu...
Mendidik diriku...
hingga ku berjaya.. ..
Lantas ku utuskan lagu untuk menyatakan
Terima kasih...
Andai diberi peluang Inginku terbang tinggi di awangan...
Kan ku petik bintang-bintang...
Ku jadikan hadiah untukmu...
Moga Tuhan merahmatimu...
Terima kasih...

Wednesday, April 16, 2008

Keldai yang bodoh..

الحمار السفيه

عاش أسد عجوز في الغابة. وهو يظن أنه مالك الغابة. وكل حيوانات تخاف عليه. لكل يوم, خرج الأسد من بيته ليحصل على طعام

وذات يوم, مشى الأسد في الغابة. وبحث عن الطعام. ولم يجد طعامه على الرغم من تعب في مشيه. وقال الأسد بنفسه, "من الذي سيكون طعامي اليوم..".وواصل الأسد في بجثه بعد يستريح قليلا

حينما يمشي, رأى الأسد حمارا بجانب النهر. فزأر الأسد زأرا شديدا. وخاف الحمار فهرب إلى الغابة مباشرة. وطارد الأسد الحمار. وعندما يطارد الحمار, سمع الأسد صوت الدجاجة. أصبح الأسد خوفا لأنه لم يسمع هذا الصوت

ففرّ الأسد إلى وجهة أخرى. التفت الحمار إلى ورائه. وظنّ أن الأسد خاف عليه.لذلك قرّر الحمار ليطارد الأسد. وفاجأ الأسد لما رأى الحمار يطارده

وقف الأسد ويفترس على الحمار السفيه بلا تردّد. والحمار لا يستطيع أن يجتنب منه. فمات الحمار ويكون الطعام للأسد

أهمية توسيع المفرادات العربية

أهمية توسيع المفرادات العربية

اللغة العربية من أغنى اللغات في جميع العالم ويستخدمها الناس من كل جوانب العالم كأدوات اتصال بعضهم بالبعض. نظرة إلى علو مكانة اللغة العربية، فتعلمها أمر ضروري للإنسان وخاصة للطلاب لأنهم الذين سوف يقودون صف القيادة في المستقبل

من أهم العوامل ليكون أحد مسيطرا على هذه اللغة القيمة التغلب على ثروة مفرداتها وهو عبارة عن المواد التي تكمل بناء المباني. فظهرت أهمية التغلب على ثروة المفردات العربية وتوسيعها وهي كثيرة متعددة. أولاها : زيادة إمكانية التكلم باللغة العربية تكلما فصيحا حيث زادت الإمكانية حينما زاد توسيع المفردات العربية

وثانيها مساعدة على فهم عند قراءة مواد المطالعة العربية فهما جيدا وأهمها القرآن الكريم وكتب السنة النبوية من كونهما مصدرين أسسيين للأحكام الإسلامية. كما لاحظت حينما قرأت الكتب الدينية؛ فيها كثير من المفردات التي لم أدركها قط. فهذا الأمر بالطبع يحتاج إلى حلوله وهو توسيع مفرداتي العربية

وآخرها القدرة على أن يكون أحد متركزا مسيطرا على اللغة العربية ومهراتها. حقيقة أن توسيع المفردات العربية يساعد دارس اللغة العربية في تغلبه على هذه اللغة القيمة. فبإذن الله سوف يكون متركزا مسيطرة على هذه اللغة من كل نواحيها حيث يستطيع أن يتكلم باللغة العربية كلاما فصيحا ويفهم فهما جيدا حينما يقرأ النصوص العربي لا سيما القرآن الكريم

Pembahagian hadis..

Pembahagian hadis oleh ulama dalam memastikan samada sesuatu hadis itu benar2 datang dari Rasulullah SAW atau tidak.
(20 persoalan tentang hadis- Adlan Abd Aziz)

1) Hadis Sahih : Hadis yang diyakini bahawa ia benar2 bersumberkan daripada Rasulullah SAW mengikut pengkajian para ulama hadis. Untuk mencapai tahap sahih, sesuatu hadis perlu mencapai 3 syarat utama:
- Sanadnya bersambung ( periwayatnya bertemu dengan periwayat yang sebelumnya)
- Periwayat2nya dari kalangan mereka yang dipercayai (thiqah)
- Tidak ada kecacatan lain yang tersembunyi dan diketahui oleh para pengkaji.
3 syarat ini adalah secara umum, perinciannya boleh dirujuk dalam buku2 ilmu hadis.

2) Hadis Hasan : Hadis yang juga diyakini bersumberkan daripada Rasulullah SAW tetapi kedudukannya tidak setinggi hadis sahih. Hadis hasan berbeza dengan hadis sahih dari segi para periwayatnya. Walaupun hadis hasan tidak sama kedudukannya dengan hadis sahih, hadis hasan tetap menjadi hujah dan dalil dalam islam.

3) Hadis Dhaif : Hadis yang tidak melengkapi syarat2 hadis sahih lalu menjadikannya tidak dapat dipastikan sama ada hadis ini benar benar dating dari Nabi SAW atau tidak. Hadis dhaif tidak dijadikan sumber dalam menentukan hukum hakam dan aqidah. Terdapat pendapat sebahagian ulama yang menyatakan boleh beramal dengan hadis dhaif berkaitan fadhilat amalan tetapi dengan syarat2 tertentu. Terdapat juga sebahagian ulama lain yang menyatakan bahawa hanya hadis sahih dan hasan yang boleh diamalkan.

4) Sangat dhaif (dhaif jiddan) : Hadis yang lebih rendah kedudukannya daripada hadis dhaif berdasarkan kecacatan yang ada pada sanad dan matan. Kecacatan ini ditentukan oleh pengkajian para ulama. Hadis dhaif jiddan tidak boleh dijadikan hujah serta tidak boleh diamalkan. Inilah pendapat yang disepakati oleh para ulama hadis.

5) Hadis palsu (Maudhu') : Hadis yang telah dibuktikan bahawa ia bukan bersumberkan daripada Nabi SAW. Hadis palsu sememangnya bukan hadis. Kita tidak melihat kepada maksud hadis palsu tersebut samada baik ataupun tidak tetapi kita melihat pada dosa menyatakan sesuatu itu hadis sedangkan ia bukan hadis.

Sabda Nabi SAW :

"Sesiapa yang menyebutkan sesuatu dariku sedangkan aku tidak pernah menyebutnya, maka dia telah menempah tempatnya di dalam neraka"
( Hadis riwayat Bukhari : hadis no 109)

Ahli Hadis terkenal dari mazhab Syafie iaitu Ibn Hibban ketika menghuraikan hadis sahih:
" Cukuplah menjadi satu dosa bagi seseorang yang menceritakan segala yang dia dengari (tanpa mengkaji benar atau tidak)"
- Riwayat Muslim, hadis no. 5

Ibn Hibban berkata: Didalam hadis ini terdapat larangan kepada sesiapa sahaja supaya tidak menyebut semua perkara (termasuk hadis) sehinggalah dia yakini itu adalah sahih.
(Tamam al Minnah Fi al Ta`liq 'Ala Fiqh al Sunnah, Syeikh al Albani, kaedah no.11)
Malah Ibn Hibban telah membuat kesimpulan di dalam bukunya iaitu Sahih Ibn Hibban bahawa sesiapa yang menyebut sesuatu hadis tanpa mengetahui adakah hadis tersebut sahih atau tidak maka dia adalah berdosa dan layak memasuki neraka.
(Sahih Ibn Hibban- bab il I'tisham bi al Sunnah – hadis no 29 hingga 32)

Kelebihan- kelebihan bagi mereka yang mempelajari hadis.

Kelebihan- kelebihan bagi mereka yang mempelajari hadis.
(dipetik dari buku: 20 persoalan asas tentang hadis, Adlan Abd Aziz)
Terdapat beberapa kelebihan bagi mereka yang mempelajari hadis dan ilmu-ilmu yang bekaitan dengannya, antaranya:

1) Rasulullah SAW telah mendoakan secara khusus kepada mereka yang mempelajari hadis baginda SAW. Beliau bersabda:
نضّر الله امرأ سمع منّا حديثا فحفطه حتّى يبلّغه
Maksudnya : Semoga Allah memberikan cahaya kepada seseorang yang mendengar hadis daripadaku lalu menghafaznya sehingga dia menghafaznya kepada orang lain.
( Hadis riwayat Abu Daud, hadis no.3660, dan imam-imam lain dengan lafaz yang sedikit berbeza )

2) As- Syafie (204H) pernah menyebut :
" Kamu semua hendaklah mendampingi orang-orang yang mempelajari hadis. Sesungguhnya mereka ialah orang yang paling tepat amalannya dikalangan manusia"
( Al-Adab al Syar'iyyah, Ibn Muflih, jilid 1, muka surat 231)

3) Mempelajari serba sedikit tentang ilmu pengkajian hadis dapat membantu seseorang untuk membezakan di antara hadis-hadis yang sahih daripada yang palsu.


4) Mempelajari hadis akan menjadikan kita memahami bagaimana Al Quran ingin diterapkan dan diamalkan didalam kehidupan. Seluruh kehidupan Rasulullah SAW adalah merupakan terjemahan serta huraian kepada isi kandungan Al Quran. Oleh itu, mereka yang ingin menjadikan diri mereka sebagai golongan yang mempraktikkan isi Al Quran hendaklah mempelajari dan mengamalkan hadis-hadis Rasulullah SAW. Isteri Rasulullah SAW, Aisyah pernah berkata:

فإن خُلُق نبيّ الله صلى الله عليه وسلم كان القرآن
Maksudnya : Sesungguhnya akhlak Nabi ALLAH SAW adalah Al Quran
( Hadis sahih riwayat muslim, hadis no. 1773)

5) Dengan mempelajari hadis, kita akan dapat mengetahui bagaimanakah Rasulullah SAW beribadah lalu kita dapat mencontohi Baginda SAW. Kita yakin bahawa ibadah yang dilakukan oleh baginda SAW itulah yang terbaik dan berpeluang untuk diterima di sisi ALLAH.

Monday, April 14, 2008

Rintihan Seorang Insan..

Hidupku seorang insan..

Merintih di bumiMu Tuhan

Penuh dugaan dan cabaran

Setiap hari...ku ingin berubah

Berubah mencari kebaikan

Namun…tak terlepas dari kejahatan

Hanya aku yang menjawab

Samada ia baik atau jahat..

Ya Allah… Ya Tuhanku..

Ampunilah dosa ku…

Bukalah lembaran baru..

Berilah ku iman

Hidup cara islam

Kembali padaMu Tuhan..

-tuek **2004**

Friday, April 11, 2008

Semester2 2007/2008 TAMAT!!



alhamdulillah..
abes jugak akhirnya..
sem yang agak penat.
bukan penat blaja..tapi penat main..
haha..
camana agaknye result sem ni..
tawakkal jela...

Monday, April 7, 2008




LAST PAPER..8hb!!
tak sabO nak abes exam..
pale Otak da penat..
last paper.. sarf Arabiyy
aja2!!

Sunday, April 6, 2008

aku rasa cam malas..

helo kawan2..

camana ngan projek wat majlis tuk ustaz ramli??
aku rasa cam malas ar...

dari reaksi budak2 lain..
cam semangat je nak join..
tapi aku MALAS...
waaaa.............