Saturday, December 27, 2008

ZAr Series: entri ke-100

gambar tak ada kene mengena dengan entri..


Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..
Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam..
Selawat dan salam buat junjungan kita.. Nabi Muhammad saw.

Ini merupakan entri ke-100 di ZAr Series..
walaupun mengambil masa yang lama..err..sangat lama untuk mencapai tahap ni.

Pertamanya, ZAr selaku pemilik ZAr Series amat menghargai semua pengunjung blog ini..
dari awal hinggalah sekarang ni..
tak kira la..
yang datang pastu tak datang2...
yang datang dan terus datang..
yang datang kadang2..
semua2 lah..

terima kasih lagi saya ucapkan..
maaf juga buat sesiapa yang terasa dengan tulisan2 ni..
terutamanya puisi..ZAr bukan nak cari gaduh k...
tak payah la nak jawab2..
okeh, tutup cerita..
ni ada sedikit ole-ole untuk semua..

ZAr Siries blog kumilik..
rasa manis kukongsi serta pahit..
kata.. ku garis dan ku calit..
jiwa.. ku luah dan ku coret..

di sini ku tulis dan ku baca..
berkongsi ilmu.. juga bercanda..
menambah kenalan tanpa ku kira..
engkau miskin ataupun kaya..

saban hari ku berjalan..
blog ke blog jadi laluan..
jumpa kawan cari kenalan..
eratkan lagi persaudaraan..

terima kasih daun keladi..
daun lain tak dihargai?
jemput datang lain kali..
semoga kamu dirahmati..

sekian.. tuan azhar..




Thursday, December 25, 2008

Siri - 21

gambar hiasan

21 :
my fevret number..
tanpa sedar..aku terlalu obses pada nombor 21..

entri ni istimewa bagi aku..
dalam meniti hari2 untuk menghabiskan sisa2 umur 21 aku..

tandatangan / tanda seluruh anggota aku:
simple..hanya 21!

nombor jersi:
aku gemar menggunakan no 21!

phone number:
013-21*****

email:
tuan21_sa@yahoo.com

aku tak tau nak tulis ape sebenarnya..
tapi sejak dua menjak ni..(dah nak masuk 22tahun)
rasa macam 21 ni sangat bemakna bagi aku..

p/s: jangan silap! ni bukan tarikh lahir aku..

Wednesday, December 24, 2008

jejak januari...

berdasarkan kajian yang telah dijalankan oleh Yang Berbahagia Dato' Dr. Fadzilah Kamsah...
inilah yang dipertua..sikap dan perangai orang yang lahir bulan januari..
sumber: durr mutalaklik
sekadar bercanda...

1) Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
komenZAr: cita-cita tinggi?haa.. tau takpe! serius? salah eja kot ni.. bukan ZAr Serius..tapi ZAr Siries..haha.. mendidik dan dididik.. yang ni ZAr memang suka..sirius!

2) Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
komenZAr: yang ni tak tau la nak cakap.. tapi bak kata orang ni.. mengkritik bukan bererti menentang!

3) Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
komenZAr: rajin, ini pujian ke hape ni.. jangan tertipu dengan pujian! baca artikel ini by alitantawi. keuntungan tu hasil ape yang kite buat sebenarnye..

4) Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
komenZAr: ZAr memang suke semua ni bila perkataan2 ni dalam bentuk 'masdar' seperti di atas. tapi agak tak suka bila datang dalam bentuk fe'el contohnya mencantikkan.. mengemas dan mengatur.hehe...ikut mood jugak.

5) Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
komenZAr: diam tanda setuju.. tapi sensitif dari aspek lain kot.. bukan macam girls.. tak tau nak explain macamana.. pendek kata, sensitif cara lelaki.. ( ada ke?)

6) Pandai mengambil hati orang lain.
komenZAr: hahaha.. jaga2 sape yang tengah baca ni.. aku ambik kang hati korang!! yearrrgghhhhh!!!!!!!!!

7) Pendiam kecuali telah dirangsang.
komenZAr: tepat!

8) Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
komenZAr: pemalu, ni la punca menjadikan aku seorang yang pendiam. kesimpulannya, rangsangan akan menghilangkan malu aku.. hahaha..

9) Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
komenZAr: dats why aku seorang yang berdisiplin!

10) Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
komenZAr: Alhamdulillah sihat.. tapi bab selsema ni memang azab..

11) Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
komenZAr: haa..dengar tu! die cakap aku romantik tau.. haha..

12) Cukup sayang pada kanak-kanak.
komenZAr: kalau kite tak sayang diorang..sape lagi? sape? ha? cakap!

13) Suka duduk di rumah.
komenZAr: rumahku syurgaku.. tapi lepas tengok cite "yes man" aku selalu keluar rumah..haha.. tengok ar cite ni. best!

14) Setia pada segala-galanya.
komenZAr: yang ni semua orang kene tau...aku bagitau skali lagi..aku setia pada segala-galanya!

15) Perlu belajar kemahiran bersosial.
komenZAr: alamak.. takde pulak subjek ni kat study plan aku..kene jumpa bro.asri nih. boleh add lagi satu subjek sem ni.. dulu pun dah blaja kan? kemahiran hidup..pendidikan jasmani..semua tu kemahiran bersosial pe..kecoh betul la..

16) Sifat cemburu yang sangat tinggi
komenZAr: cemburu tanda sayang kan? kan? kan??


Friday, December 19, 2008

belajar loghat terengganu..





kekadang..ade org sms saya..
"zar, makna perkataan ni ape? -.....

"zar, ni maksudnye ape...?

hari ni saya tak mboh cite pasal bahasa arab..

hok tu bese doh orang tanye..

tapi ambe nok cite pasal bahasa tranung!

p/s: penting untuk sape2 yang ingin melawat terengganu..
lebih penting untuk sape2 yang ingin bergewe dgn orang sana.. huhu..
penting untuk sape2 yang salu tanye aku.. :-P

panah sang (panah kettik).......panas yg teramat sgt
comel lote........comel yg amat
sejuk ketto........sejuk yg sgt2
punoh jahnang......rosak
sekak netting.....singkat sgt (kain)
nipih nayyang.....sgt nipis
babei.............degil
jabir/supek/plastik ghok-ghak.........plastic bag je padahal
puahsang..........boring
meppeh............tak larat
tadok aroh........habis ikhtiar
manih leting......sgt manis
bapok gong........sgt besar
beghak nanang......sgt berat
ringang lepung.....sgt ringan
dop tahu starang.....tak tahu pun
busuk kohong....busuk gile
agah...org yg sombong
boloq woq ...... serabut
dokdang ....... tak sempat
bising bango.....bising sgt
tubek .......keluar
nganjing........mempermainkan
dekut apah......kedekut teramat sgt/kokut
nebeng ngoh......ter over

** bangga jadi 'terengganuvean' (baca :orang terengganu) walaupun.....


sumber: http://www.friendster.com/group-discussion/index.php?t=msg&th=103242&start=0&

Tuesday, December 9, 2008

Jika kau sukakan aku..

Jika kau sukakan aku..
Ingat Tuhan yang satu..

Jika kau sukakan aku..
Ikhlaskan hatimu..

Jika kau sukakan aku..
hormati ibu bapaku..

Jika kau sukakan aku..
persiapkan dirimu..

Jika kau sukakan aku..
tunggu aku di situ..

jika kau sukakan aku....

Pernah..

pernah..
jiwaku gelisah..

pernah..
nafasku lelah..

pernah..
hatiku gundah..

pernah..
aku yang bersalah..

pernah..
kataku tak kau endah..

pernah..
angkara karenah..

pernah..
impianku musnah.

pernah..
hati ku luka berdarah..

pernah..
kaki ku longlai lemah..

lalu ku tersungkur resah
masih adakah ruang taubat nasuha? - by syima

Thursday, December 4, 2008

ZAr Series:Arabic Royal Debate 2008

International Islamic University Malaysia..
pada 28-3hb Disember yang lepas, UIA telah menganjurkan pertandingan debat diraja antara universiti tempatan..
aku bukan la seorang debater..haha..
tapi salah seorang dari komiti pertandingan tersebut..
bagi kategori bahasa arab..

seperti yang aku sangkakan dari awal lagi..
perlawanan akhir debat bahasa arab ini..
antara UIA lawan UIA..

keyakinan aku terhadap prediction aku ini..
bukanlah sebab UIA main 'taktik kotor'
seperti dakwaan, tuduhan, cemuhan yang dilemparkan oleh peserta mahupun staff dari universiti lain..
tetapi kerana kehebatan debater uia yang sukar di ganggu gugat..

perlawanan akhir arabic debate kali ni antara UIAM A dan UIAM B
UIAM A: Salman, ayu, kak janah, ngan sape tah sorang lagi..(susah nak tulis..die ni orang arab)
UIAM B: Ikhwan, kak ulya, abu hafiz, n Zubaidi ('arabiyy)



ZAr, Abdurrahman, Aizu..
a'dha' barlaman

uiam b(mu'aradhah)

uiam a(hukumah)

pertandingan ini disertai oleh universiti-universiti tempatan seperti:
UIAM, UiTM, USIM, UPSI, UDM, UKM, UMP dan lain2 ( kot2 ada yang tertinggal)

UM pula telah menarik diri bagi kedua2 team mereka..
ini bukan salah saya.. bukan salah kamu wahai pembaca..
tetapi mereka menarik diri kerana degil dan keras kepala..



akhir sekali..
tahniah buat debater2 uia..uiam A, uiam B, uiam C, SWING..
juga tahniah buat semua komiti yang terlibat secara langsung atau tidak langsung..

p/s: gambar2 dan video akan dimasukkan ke www.arabicdebate.com/website..
tarikh akan ditetapkan..


Monday, December 1, 2008

download buku (manhaj hadith)

disini terdapat buku-buku tentang manhaj hadith..

elok rasanya untuk dikongsi bersama..

تباين منهج المتقدمين والمتأخرين في التصحيح والتعليل

إجماع المحدثين

من قصص أئمة الحديث 1

اثر علل الحديث في اختلاف الفقهاء

أسئلة عن صحة بعض الأحاديث

الجلسات اليومية للشيخ العلوان من 1 - 15

الحديث المعلول - قواعد وضوابط

الموازنة بين المتقدمين والمتأخرين

علوم الحديث في ضوء تطبيقات المحدثين النقاد


untuk download..sila ke laman ini

Saturday, November 29, 2008

Royal Debate 2008



The Royal Malaysian Intervarsity Debating Championship 2008

Tuesday, November 18, 2008

7 sahabat yang paling banyak riwayatkan hadith.

Ibnu Hajar al-Asqalani dalam kitabnya Al-Ishabah fi Tamyiz ash-Shahabah mentakrifkan sahabat sebagai

"Ash-Shahabi (sahabat) ialah orang yang bertemu dengan Rasulullah SAW, beriman kepada beliau dan meninggal dalam keadaan Islam”

Di dalam ilmu rijal hadith, sahabat Nabi s.a.w semuanya diiktiraf sebagai thiqah (dipercayai). Secara tidak langsung, sahabat adalah antara golongan pertama yang menerima hadith dari Nabi s.a.w secara terus dan meriwayatkannya kepada generasi seterusnya iaitu tabiin.

Di sini, penulis ingin berkongsi sedikit maklumat tentang perawi/sahabat yang paling banyak meriwayatkan hadith Nabi s.a.w. Didalam buku Tadrib ar-Rawi fi Syarh Taqrib an-Nawawi karya Imam As-Suyuti (911H), disebutkan 7 orang sahabat yang paling banyak meriwayatkan hadith:

1) Abu Hurairah r.a

Beliau meriwayatkan 5374 hadith. Abu Hurairah seorang perawi hadith yang terkenal dan antara sahabat yang rapat dengan Rasulullah s.a.w. Sebanyak 325 hadith yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah disepakati oleh Imam Bukhari (256H) dan Imam Muslim (261H). Manakala hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari sendiri sebanyak 93 hadith dan Imam Muslim 189 hadith.

2) Ibnu Umar r.a

Beliau meriwayatkan 2630 hadith, iaitu kedua terbanyak selepas Abu Hurairah. Ibnu Umar atau nama sebenarnya Abdullah bin Umar adalah anak kepada Khalifah yang kedua iaitu Umar bin al-Khattab. Ibnu Umar adalah seorang yang sangat berhati-hati dalam meriwayatkan hadith. Antara periwayat di kalangan tabiin yang paling banyak mengambil hadith daripadanya ialah Salim dan Nafi’.

3) Anas bin Malik r.a

Anas bin Malik r.a telah meriwayatkan 2286 hadith Nabi saw. Beliau adalah anak kepada Ummu Sulaym. Sebanyak 168 hadith yang dari Anas bin Malik diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim.

4) Aisyah r.a

Aisyah r.a, isteri Rasulullah saw yang digelar Ummul Mu’minin. Aisyah r.a telah meriwayatkan sebanyak 2210 hadith.

5) Ibnu Abbas r.a

Ibnu Abbas atau Abdullah bin Abbas telah meriwayatkan sebanyak 1660 hadith. Ketika Rasulullah saw wafat, Ibnu Abbas berumur 16 tahun. Rasulullah saw pernah mendoakan beliau agar diberi pemahaman terhadap Al-Quran. Banyak riwayat tentang tafsir diambil dari Ibnu Abbas, selain daripada Ibnu Mas’ud dan Ubai bin Ka’ab. Antara murid-murid beliau yang yang terkenal di Mekah ialah Sa'id bin Jubair, Mujahid, 'Ikrimah bekas sahaya ( maula ) Ibnu Abbas, Tawus bin Kisan al-Yamani dan 'Ata' bin Abu Rabah.

6) Jabir bin Abdullah r.a

Jabir bin Abdullah r.a adalah salah seorang sahabat Rasulullah saw yang tinggal di Madinah dan wafat pada 78H ketika umurnya 94 tahun. Tercatat sebanyak 1540 hadith yang telah diriwayatkan oleh Jabir bin Abdullah r.a.

7) Abu Sa’id al-Khudri r.a

Abu Sa’id al-Khudri adalah orang ketujuh paling banyak meriwayatkan hadith Rasulullah saw. Beliau telah meriwayatkan 1170 hadith. Nama sebenar beliau ialah Sa’ad bin Malik bin Sinan. Antara orang-orang yang banyak mengambil hadith daripadanya ialah anaknya sendiri Aburahman, isterinya Zainab bin Ka’ab bin Ajrad, Abdullah bin Umar, Abdullah bin Abbas, Abu Thufail, Nafi’ dan Ikrimah.

Sunday, November 16, 2008

blog review: hafizdasar.com (manhaj ilmu)

mula2 tu nak komen kat hafizdasar.com je..
tapi macam panjang pulak..
sebab tu saya letak komen ni dekat ZAr Siries.
semuanya gara-gara artikel:
manhaj ilmu: Diantara Salaf haqiqi dan salaf celuk

saya bersetuju dengan artikel ini..
kita bukan mahukan orang mewar-warkan dirinya berpegang dengan manhaj salaf..tetapi perlakuan langsung tak melambangkan berpegang pada manhaj salaf..

satu contoh yang jelas yang saya lihat..
(dalam bidang hadith)

mereka yang kononnya bermanhaj 'salaf' seringkali bergantung pada Albani (contohnya) dalam penilaian hadith! walhal Albani adalah seorang muhaddith moden! (begitu juga dengan muhaddith moden yang lain seperti abdul fattah abu ghuddah, syuaib al-arnouth dll..)

lebih menyedihkan..
apabila pandangan ulama2 salaf langsung tidak diambil kira.
contohnya.. kita biasa temui dalam buku2..

( " hadith diriwayatkan oleh Tirmizi, disahihkan oleh Albani" ) -contoh.

-kita dapat lihat mereka 'skip' pandangan IMAM TIRMIZI dalam penilaian hadith!

-apakah IMAM TIRMIZI hanyalah periwayat dan bukan pakar dalam bidang hadith?!

-apakah kita meletakkan muhaddith moden lebih hebat dari muhaddith silam??

# dan apakah kita mendahulukan pandangan selain salaf diatas pandangan salaf??

untuk mendapat gambaran tentang manhaj mutaqaddimin dan manhaj mutaakhirin dalam bidang hadith..

boleh mulakan dengan baca buku yang simple seperti
"nazarat jadidah fi ulum hadith" dan
"alMuwazanah bainal Mutaqaddimin wal Mutaakhirin"
karya dr.hamzah al-Malibari.

selamat membaca!

Friday, November 7, 2008

Kenali Sejarah Ulama Silam, Hargai Sumbangan Mereka Untuk Islam#2

mungkin tajuk ni tak kena dengan inti post ni..

Alhamdulillah..

dapat juga saya pergi kuliah ust adlan ni..

mula2 tu agak risau sebab hujan lebat..

at last sampai jugak kat IIS dengan lubayb walaupun lambat..

sebenarnya saya seronok menghadiri kuliah malam tadi sebab:

1) dapat ikuti kuliah ustaz yang dah lama tak pergi..
2) dapat jumpa ustaz sendiri..( rindu.hehe... rindu jugak kat guru2 dan rakan2 sekolah yang lain)

cuma tetiba saya teringat satu kenangan best masa kat sekolah dulu..

time f4 kot.. belajar hadis dengan geng2 dulu..
(geng: mus, pejal, zaid, midi, mcdoo, naz, dll..)

tiap2 hujung minggu..

alangkah bestnya sekiranya dapat kumpul balik dan sama-sama belajar dengan ustaz adlan.

at least masih berbincang walaupun jauh..

kadang2 semangat datang.. tapi semangat tahi ayam..

geng tu perlu untuk ingat mengingatkan..

hOi!! (baca dengan nada dan suara ust adlan!)

geng, mana kamu???

Tuesday, November 4, 2008

Kenali Sejarah Ulama Silam, Hargai Sumbangan Mereka Untuk Islam

Kembara Ahli Hadith Silam - Satu Penelitian Ilmiah

Tarikh:6 November 2008 (Khamis)

Masa:8.00 malam



Bertempat di Islamic Info And Services (IIS), Tingkat 5 (atas Saba Islamic Media), Jalan Setiawangsa 11, Taman Setiawangsa.

....Kita akan melihat dengan lebih dekat realiti sebenar 'Kembara Ahli Hadith Silam' dengan menumpukan kepada :

1- Bagaimana ia dilakukan,

2 - Kenapa ia dilakukan,

3- Faedah dan manfaat ilmiah,

4- Kepentingan aspek ini dalam kajian hadith moden.

marilah kita sama-sama mengambil manfaat daripadanya.

saya menjangkakan bahawa ini adalah salah satu daripada siri "Manhaj Mutaqaddimin"

yang menjadi aspek penting dalam kajian hadith moden! tetapi mungkin ramai yang terlepas pandang tentangnya..

kredit saya berikan buat ust adlan abd aziz..hafizahullah!

yang memperkenalkan ilmu hadith kepada saya secara mendalam..

sejak di alam persekolahan sehingga kini.

semoga Allah memberkati beliau..

"Kenali Sejarah Ulama Silam, Hargai Sumbangan Mereka Untuk Islam"


Friday, October 31, 2008

Umur para sahabat ketika kewafatan Rasulullah saw

خير الناس قرني ، ثم الذين يلونهم ، ثم الذين يلونهم
Maksudnya: Sebaik-baik manusia adalah yang hidup pada kurunku, kemudian kurun berikutnya, kemudian kurun berikutnya. ( zaman Nabi saw, tabi'in, dan tabi' tabi'in )
Periwayat: Abdullah ibn Mas'ud
dikeluarkan oleh Bukhari
buku Jami' Sahih, hadis no 3651.
Sahabat ialah sebaik-baik manusia setelah Rasulullah saw. Sahabat ditakrifkan sebagai orang yang berjumpa Rasulullah saw, beriman kepadanya, kemudian mati dalam keadaan Islam.
Sebagai muslim, pernahkah kita terfikir untuk mengenali siapakah sahabat-sahabat Rasulullah saw? mereka yang bersama-sama Rasulullah saw berjuang menegakkan kalimah Allah di muka bumi ini sehingga kita dapat merasakan betapa nikmat hidup dibawah naungan Islam.

Melalui sahabat juga kita dapat mengenali Rasulullah saw baik perbuatan, perkataan, dan sifat-sifat Rasulullah saw. Kerana mereka sentiasa mendampingi Rasulullah saw dalam keadaan senang mahupun susah. Mereka berusaha mengamalkan Sunnah Rasulullah saw dan meriwayatkannya kepada generasi yang seterusnya sehingga menjadi panduan kepada generasi umat Islam seluruhnya.

Kisah para sahabat seharusnya diketahui oleh seorang muslim sebagai tanda kecintaannya terhadap Rasulullah saw. Berdasarkan pada kata-kata: " Ilmu adalah harta orang Islam yang telah lama hilang, maka ambillah ia di manapun kamu menjumpainya", penulis cuba menyingkap hakikat secebis ilmu yang telah lama terpendam untuk dikongsi bersama. Mudah- mudahan segala usaha yang tak seberapa ini menjadi bukti kecintaan saya terhadap sahabat dan menjadi saksi dihadapan Allah di hari kemudian.

Umur para sahabat ketika kewafatan Rasulullah saw.
Seperti yang kita ketahui Rasulullah saw wafat pada 632M bersamaan 11H.
Umur baginda saw pada ketika itu ialah 63 tahun.
Aisyah : 20thn
Fatimah az-Zahrah : 23 thn
Abu Bakr : 61 thn
Umar al-Khattab : 53 thn
Uthman b Affan : 55 thn
Ali b Abi Talib : 34/35 thn
Abu Hurairah : 36 thn
Abdullah b Abbas (ibn Abbas) : 16 thn
Ibnu Umar : 20 thn
Abu Said al-khudri : 21 thn
Jabir b Abdullah : 26 thn
Bilal b Rabah : 52-56 thn
Khalid al-Walid : 42 thn
Anas b Malik : 22 thn
Saad b Abi Waqqas : 50 thn
Abu Aswad Ad-Duali : 31 thn
Abdullah b Zubayr : 10 thn
Ammar b Yasir : 64 thn
Muawiyah b Abi Sufian : 32 thn
Amr b al-‘Aas : 51 thn

Friday, October 24, 2008

dia mahu..aku mahu.. kamu bagaimana?

dalam perjalanan dari blog ke blog..
aku takkan lupa untuk singgah kat blog ini..

saje nak share dgn kamu semua..
menarik!
sekiranya kamu mahu berfikir.
tengok sini..

Thursday, October 23, 2008

ad-daraqutni ATAU ad-daruqutni?

seperti yang pernah saya tulis..
tentang sedikit biodata imam ad-daraqutni (385H)..
klik sini

sesetengah orang menggelarkannya dengan ad-daruquthni..
ada yang menggelarkannya ad-daraquthni.

cuma terdapat sedikit perbezaan pada huruf 'ra'
ada yang dhommah..ada yang fathah..

tetapi.. gelaran yang lebih tepat ialah 'ad-daraquthni'. seperti yang dijelaskan didalam kitab ilal ad-daraqutni.

الدارقطني: بفتح الدال وبعد الالف راء مفتوحة، ثم قاف مضمومة، وبعدها طاء مهملة ساكنة، ثم نون، هذه نسبة إلى دار قطن وكانت محلة كبيرة ببغداد.

;-)

Wednesday, October 22, 2008

siapa tuan kecik?

dah lama tak update blog ni...
ini baru nak mula sentuh sikit-sikit..
(padahal sibuk dengan exam..)

straight to the point..
post ni sebenarnya khas buat 'tuan kecik'
aku pun tak tahu siapa dia sebenarnya..

saya ingin ucapkan terima kasih..
kerana bagi kad raya hari tu..
(tu la satu2nya kad raya yang aku dapat tahun ni..huhu..)
terharu...terharu...

emm...ok lah..
moga2 tuan kecik terbaca post ni...
sekali lagi, tuan besar ingin ucapkan terima kasih buat tuan kecik..

sepi sepertiku..

masa aku tengah beli mix kat cafe..

terjumpa pulak mamat sorang ni..

biasa la kalau jumpa dia..topik 1st yang kitorang sembang...bola!

walaupun aku tau dia ni belum baik injured.. layan je la..

ambik hati kata orang..huhu...

tiba2 dengan lasernya...dia tanya aku..

"ZAr, ape cite sekarang? dengar cerita janda kau diambil orang?"

ZAr: bla..bla..bla.....

dan mamat ni cadangkan aku tengok cerita SEPI.. best katanya..

malam tu jugak aku layan...

huhu... boleh la layan cerita macam tu...

sementara tengah sepi ni kan..hehe..

tapi part yang paling best... time puisi dia..

" bisikku pada bulan..

kembalikan temanku.. kekasihku..syurgaku...

tanpa dia.. malam menemaniku..

sepi memelukku..

bulan..jangan biar siang..

biar alam ini kelam..

biarkan ia sepi..

sepi sepertiku...."

..hehe...jiwang2... try ar tengok.. =p

Sunday, September 28, 2008

ZAr Series: Selamat Hari Raya Aidilfitri..

Zar Series: Buat adik berbaju bunga..


Wahai adik berbaju bunga

Wahai adik hendak kemana?

Wahai adik abang nak tanya

Adik sudahkah berpunya?


Wahai adik tak tutup aurat

Adik buat abang terpikat

bolehkah abang mengurat

Jgn marah abang menyakat..


Adik berbaju ketat

Abang rasa nak rapat

Adik buat abang ingat

Makwe lama kawen tak sempat..


Wahai adik tutupla aurat

Takut mati nanti tak sempat

Wahai adik ingatkan taubat

Agama kita serta adat..


Bertudunglah begitu elok

Mula-mula tentulah kekok

Lama-lama akan terbentuk

Diri teguh ibarat pokok!

-DENDANG ANAK

Jangan angkuh..jangan sombong!!

لاَ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ مَنْ كَانَ فِى قَلْبِهِ مِثْقَالُ ذَرَّةٍ مِنْ كِبْرٍ. قَالَ رَجُلٌ إِنَّ الرَّجُلَ يُحِبُّ أَنْ يَكُونَ ثَوْبُهُ حَسَنًا وَنَعْلُهُ حَسَنَةً. قَالَ : إِنَّ اللَّهَ جَمِيلٌ يُحِبُّ الْجَمَالَ الْكِبْرُ بَطَرُ الْحَقِّ وَغَمْطُ النَّاسِ

Maksudnya: Rasulullah SAW bersabda: “Tidak akan masuk syurga orang yang di hatinya ada sebesar zarah perasaan sombong”.

Berkata seorang lelaki: ‘Sesungguhnya seseorang itu suka pakaiannya cantik dan kasutnya cantik. Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya Allah itu indah dan sukakan keindahan. Sombong ialah menolak kebenaran dan memandang rendah kepada manusia”.

Huraian:

Di dalam hadith ini kita dapati Islam amat menentang sifat sombong, takbur dan apa sahaja yang melambangkan keangkuhan. Tiada manusia berakal yang akan menafikan betapa buruknya sifat ini apabila ia mula menjadi tabiat dalam diri seseorang. Oleh itu Islam datang membawa penegasan tentang keburukan dan kemudharatan sifat ini, bukan sahaja di dunia ini, malah kesannya akan turut berkekalan hingga ke akhirat.

TIDAK MASUK SYURGA

Terdapat perbincangan dalam kalangan ulama tentang maksud sebenar sabda Rasulullah SAW – ‘Tidak akan masuk syurga’ dalam hadith ini. Malah kata-kata ini juga kita dapat dalam hadith-hadith yang lain. Apakah ia membawa maksud tidak akan masuk syurga selamanya? Atau ia membawa maksud lain?

Apa yang pasti, sekiranya seorang manusia itu sombong dalam keadaan dirinya kufur dan menolak Islam, maka sudah pasti ia membawa maksud dia akan kekal di dalam neraka bersama kekufurannya dan kesombongannya.

Namun sekiranya seseorang manusia itu beriman, maka hadith-hadith sebegini membawa maksud - seseorang yang beriman, jika dia melakukan perkara sebegini, maka dia tidak akan masuk syurga ketika ahli syurga yang awal mula memasukinya. Dia akan disiksa terlebih dahulu berdasarkan dosanya dan pada akhirnya akan dimasukkan juga ke syurga berdasarkan keimanannya. Maka hadith ini bukanlah bermakna orang yang beriman tetapi mempunyai sifat sombong tidak akan masuk syurga selama-lamanya.

MEMAKAI PAKAIAN YANG INDAH BUKAN SOMBONG

Ingin kelihatan indah dan elok dipandang bukanlah semestinya menjadi bukti bahawa manusia itu sombong atau angkuh. Malah keindahan, kekemasan dan kecantikan adalah sebahagian daripada ajaran Islam. Lihatlah betapa Rasulullah SAW memberikan gambaran tentang keindahan ini dengan sabdanya ’Sesungguhnya Allah itu indah dan sukakan keindahan’. Ini bermakna Rasulullah SAW telah memberikan satu penegasan bahawasanya keindahan itu adalah tuntutan agama malah disukai Allah SWT. Lalu Rasulullah SAW kemudiannya memberikan penjelasan dan maksud tepat terhadap perkataan ’sombong’ iaitu ’menolak kebenaran dan memandang rendah kepada manusia’.

MENOLAK KEBENARAN

Kebenaran bukanlah milik sesiapa. Ia adalah milik semua manusia dan sesiapa yang mengikuti kebenaran adalah orang-orang yang berjaya. Namun begitu wujud segelintir manusia yang mempunyai sifat negatif dan kepentingan tertentu yang menjadikan mereka sanggup menolak kebenaran. Terkadang kebenaran yang dibawa kepadanya adalah terlalu pahit dan tidak sesuai dengan keinginan jiwanya, maka kebenaran itu ditolak dengan pelbagai alasan. Kenapa perlu menjadi musuh kepada kebenaran? Orang sebegini tidak lain dan tidak bukan telah dijangkiti penyakit sombong dan angkuh seperti yang disebut oleh hadith ini. Apa yang menyedihkan, penolak kebenaran akan menjadi golongan yang rugi dunia dan akhirat. Di dunia mereka akan dibenci, di akhirat pula mereka akan diseksa di atas keangkuhan mereka menolak kesucian kebenaran dengan kotoran kesombongan.

MEMANDANG RENDAH KEPADA MANUSIA

Siapakah anda dan saya sehingga kita begitu angkuh lalu memandang rendah kepada manusia lain? Inilah keburukan sikap sombong yang menjadikan manusia lupa asal-usulnya. Walaupun manusia berbeza dari pelbagai segi, namun Islam melarang kita memandang rendah kepada manusia lain tanpa sebab yang munasabah. Orang yang sombong akan merasakan dirinya lebih tinggi dari orang lain. Setiap pendapat, pandangan dan cadangan orang lain semuanya dilihat lebih ’rendah’ dan tidak perlu diberikan perhatian. Mereka akan sentiasa mencari jalan keluar untuk menolak pandangan orang lain, walaupun merugikan mereka di dunia dan akhirat!

Marilah kita menilai kembali diri kita, adakah kita telah dijangkiti penyakit sebegini buruk – sombong dan angkuh, menolak kebenaran dan memandang rendah kepada orang lain? Semoga diri kita sentiasa mengikuti kebenaran – walaupun pahit – dan sentiasa merendahkan diri serta menghormati orang lain.

http://al-ahkam.net/home/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=110556

by alitantawi

Thursday, September 4, 2008

Wednesday, September 3, 2008

Ramadhan Series: Mulakan hidup anda!

Kedatangan Ramadhan pastinya menggembirakan ummah..
hadirnya disambut meriah..
berjuang menahan penat lelah..
melawan nafsu serakah..
semuanya kerana Allah..

Ramadhan mampu mengubah kehidupan..
yang penuh kelalaian..
juga diselaputi kemaksiatan..

ayuh wahai teman..
jadikan sunnah sebagai amalan..
bukan hanya di bulan ramadhan..
biarlah menjadi rutin harian..

amat sedih sekali..
jika hanya beramal di bulan ini..
setelah ramadhan berlalu pergi..
kemungkaran pula yang dicari..

Ya Allah..Ya Tuhan kami..
terimalah solat kami..
rukuk dan sujud kami..
qiamullail kami..
puasa kami..
amin..


Sunday, August 31, 2008

Coming Soon.......


ANNUAL GENERAL MEETING
2008
ARABIC LANGUAGE & LITERATURE ASSOCIATION

Wednesday, August 20, 2008

aku, bukan, cinta..

aku bukan cinta..
yang bisa kau peroleh secara percuma.
yang bisa kau dapati merata rata..
kerna aku adalah cinta..
yang punyai harga nilainya.

aku bukan cinta..
yang tunduk pada si dia..
yang buta mata dan telinga..
kerna aku adalah cinta..
yang sedar hakikatnya.

bukan cinta aku..
ku tuju pada dirimu..
yang selama ini ku tunggu.
kerana kamu..
bukan milikku..

bukan aku cinta..
hanya kamu semata..
aku cinta pada yang esa..
pada ibu bapa..
serta sahabat sahaya..
dan bukan aku cinta..
cinta yang dipaksa

cinta aku bukan..
seperti alat permainan..
bila perlu kau simpan..
bila benci kau campakkan..
kerna cinta aku bukan..
untukmu wahai teman.

cinta bukan aku..
itulah yang kau perlu..
lupakan kisah lalu..
sekadar mana kau mampu..
kerna cintai bukan aku..
kau mulakan hidup baru.

Tuesday, August 19, 2008

jejak menara gading: SMKSR!


aku dan mereka..


aku, syikin dan adik2nya (sindrom anak kedua) haha...

SMKSR di IIUM..


they are smart!!


sape yang tak gembira..
bila junior dari sekolah melawat university..
tempat kita belajar.
kan?

pada 16 &17 ogos yang lalu..
smk simpang rengam datang melawat uia..
perasaan saya.. mestila teruja!
junior2 kan..
cikgu2 pun ada skali..
cikgu rosli dan cikgu wan..

moga kedatangan pelajar2 tingkatan 3&5 ini..
menjadi batu loncatan kepada mereka..
untuk lebih bersemangat..
untuk lebih gigih..
bagi menghadapi pmr dan spm..
tak lama lagi..

terima kasih juga buat fasi2..
dari arabic language and literature associations (ALA)!
nak jugak korang layan bebudak sekolah aku kan..
haha..
ape pun.. thank you so much!!

buat 40 pelajar smksr tu..
simpan kenangan ini..
best of luck for pmr and spm!
maat taufiq wan najah!

Monday, August 18, 2008

gambar2 arabic week08


cultural night
* stil remember her*


cultural night

forum

book fair

Arabic Week 08..

Arabic Language & Literature Association (ALA)..

pada 11 - 17ogos yang lalu..
ALA telah adakan satu program yang dinamakan..
Arabic Week!

banyak program2 yang telah dijalankan..
antaranya:
forum.. mock debate.. arabic video show..cultural night..book fair..
sharing moment.. ALA family day ( bersama pelajar2 smk simpang rengam)..
dan closing ceremony..

program ni telah menuntut juhud yang tinggi dari setiap pelajar..
dan alhamdulillah, program selama 1minggu ni berjalan lancar..

tahniah juga buat semua komiti arabic week.
terutamanya semua komiti special task bg setiap sub program..
juga semua komiti arabic video show..
terima kasih saya ucapkan!

Tuesday, August 12, 2008

sharodz special!

firstly..
khas buat RUFAIDHAH!

seorang jururawat islam.

yang tiba2 muncul di SMKA Sharifah Rodhiah..
hahaha...

semoga semangat RUFAIDHAH sentiasa bersama kamu semua..

yang berazam..

untuk merawat kesalahan2 didalam bahasa arab!

Abg..juga mewakili kak ekin..
memohon maaf..kalau2 ada melakukan salah dan silap..
kalau ada yang berkecil hati..
kalau ada yang tak puas hati..
selama 2 hari dalam program ni..
umumnya buat f4
khasnya buat rufaidhah.

juga ribuan terima kasih..
kerana sama2 berkongsi pengalaman..
kita sama2 belajar..
untuk ke arah yang lebih baik.
tak gitu?

terima kasih jugak tuk respon2 yang diberikan..
yang ditujukan kepada fasi2 dari uiam..

tapi tak adil kan?
fasi2 dapat tau respon dari adik2 sharodz..
adik2 sharodz tak dapat dengar luah hati kami tuk program ni..
haha..padan muke!

lastly..
kesimpulannya:
sharifah rodhiah... kelakar dan sempoi jugak.
sharifah rodhiah... menyanyi sedap..
sharifah rodhiah... ada matlamat..
sharifah rodhiah... ber'jiwa mantap'!!!

Thursday, July 17, 2008

Siapa ad-daraqutni?

kalau korang semua perasan..
url untuk zar siries seperti berikut..
http://daraqutni.blogspot.com/

untuk menjawab persoalan dari rakan2..
aku tulis sikit tentang ad-daraqutni
(sikit jela..)

beliau ialah syaikhul islam..
al-hafiz Abu al-Hasan Ali bin Umar bin Ahmad bin Mahdi ad-daraquthni.
gelaran ad-daraquthni dinisbahkan kepada sebuah perkampungan Daraquthnun di Baghdad!

Beliau merupakan seorang ulama besar!
mendapat gelaran Amirul Mu'minin dalam bidang Hadith..

dilahirkan pada 306H..
dan meninggal dunia pada 385H.

Antara ketokohan beliau..
telah berkata:

Al-Hakim..
Ad-daraquthni menjadi orang yang satu2nya pada zamannya..
hafalan..
kefahaman..
wara'..
imam dalam qiraat..
juga ahli nahu..
Aku telah bertanya mengenai 'ilat hadith dan mengenai syeikh2..
dan aku telah temui lebih daripada apa yang telah disifatkan orang kepadaku.

juga telah berkata al-Qadhi Abu At-Thayyib At-Thabari..
Ad-daraquthni adalah Amirul Mu'minin dalam hadith.

Antara karya2 ad-daraquthni..
Sunan Ad-daraquthni..
kitab al-'Ilal
al-Ifrad dan lain2..

Saturday, July 5, 2008

politik...aku bingit!!

entri pertama tentang politik..
banyak entri2 dari bloggers yang lain tentang isu yang hangat ni..

tapi aku bosan..
membaca tentang 'andaian'..

politik..
pastinya gimik..
membuat aku bingit!

fitnah..
ummat berpecah belah!

konspirasi..
untuk kepentingan pribadi!

liwat..
aku dah meluat!

negara tak menentu..

politik haru biru..

rakyat celaru!

apa pun pandangan orang..
aku benci politik yang memualkan..

Tuesday, July 1, 2008

Z Series: Catatan buat dahlah...

DENDANG ANAK: Kesepian

bila berseorangan..aku sunyi..

masa ketiadaanmu aku sendiri..

rasa berjauhan..dekat dihati..

dalam renungan..jelmaanmu dirasai..

ku renung kau dalam hati..

ku menung kau dalam mencari..

menanggung hati dalam sepi..

menyanjung puji yang dikasihi..

bila masa akan bertemu..

tiba masa yang ditunggu..

hiba terasa dalam kalbu..

padamu jua tetap ku tunggu..

Wednesday, June 25, 2008

Z Series: contoh yang baik..

orang kata..
yang tua dihormati..
yang muda dikasihi..

tapi macam mana dengan golongan tua yang kurang reti?
perlu dihormati?

sepatutnya..
didalam masyarakat..
golongan tua yang menunjukkan contoh yang baik pada yang muda..
ni tidak..

bergaul..tak sedar diri..
bercakap.. angkuh sekali..
yang muda..tak dikasihi..
dah la tu..penting diri..

tu la..kalau dah yang tua pun begini..
macam mana nak bagi contoh untuk yang muda2 ni??

Monday, June 23, 2008

Dendang Anak: Wajah..


ku tulis namamu..
di awan biru..
dihembus angin lalu..
ia tiada di situ..

ku tulis namamu..
di pasir pantai..
datang ombak memukul..
habis semua berderai..

ku tulis namamu..
di dalam hatiku..
ia menjadi sebahagian diriku..

ku bawa kemana saja..
di dalam jiwa..
akan ku bawa..
sampai ke alam sana..

namamu..
terukir indah..
namamu..
mempamer wajah..

wajah..
yang mengukir dan persembah.
wajah..
yang mengalir cinta dan pasrah..

kusebut namamu tiap waktu..
pada maksud ingin bersatu..
aku hidup demi keranamu..
memaut diri cinta yang satu..

Sunday, June 22, 2008

peniaga/penjual = penipu

semua penjual penipu..
semua peniaga penipu..

mentaliti kebanyakan rakyat melayu y aku jumpa..
time keje ni byk pengalaman y aku dapat..

aku tak nafikan kalau btol ada peniaga yang menipu..
tapi janganla ko set dalam kepala otak ko...
orang berniaga tu kejenye menipu!!

kalau aku jupe orang camni..
tak kira lawa ke hodoh..
aku kata ko ni bodoh!

sebagai peniaga..
seboleh2nya kita nak costumer dpt barang baik..
niat hati nak tolong..
tapi ko kata kita ni pembohong!!
ni namanya bengong..

aku memang xpuas hati..
sikap costumer yang penting diri..

tapi aku diam ja..
nak buat camana..
cuba ko pergi kedai cina..
sah2 ko kena celaka..
takde maknanye..

Friday, June 13, 2008

kenangan hari kelmarin..

kelmarin..
seorang muslim dari palestin..
mukanya mirip syeikh ahmad yassin..
berkata "akulah mujahideen"
datang meminta pertolongan..

aku hulurkan bantuan..
die bagi aku ciuman!

menceritakan saat dia dipenjara..
14 tahun diseksa..

anak perempuannya mati..
semuanya angkara yahudi..

bila aku bertanya tentang hamas
mukanya terus berubah..
dia kata.. 'yes..hamas2.."

tp last2 puji hezbullah..
begitu juga hassan nasrallah..

aku tertanya2..
"apakah kau ni syiah?"
"ataupun aku tertipu dek taqiyyah?!"

Saturday, June 7, 2008

G.I.L.A

gila ape?
gila dowh..
gila ko!
gila babi..
gila kuasa..
macam2 pasal gila..

tapi aku nak cite gila yang maksudnye..
'kureng' 'tak betul' 'terencat' 'short'..
dan yang sezaman dengannya...

banyak sebab yang wat orang jadi gila..
putus cinta..kematian..dan sebagainya.

tapi aku nak fokus tentang..
tekanan dan wang!

ramai yang aku tgk orang gila ditepi jalan..
membebel pasal wang!
xcukup duit..ditipu dan sebagainya..

ada yang membebel takde duit..
ada yang.. "bos, duit singgit!"
hari2 dia kutip..

bila harga minyak naik..
harga barang sume naik..

aku risau satu....
bagi orang yang kurang mampu..

dalam keadaan camni..mereka tertekan..
tertekan kerana masalah kewangan..
takut2 diorang tak dapat face sume ni..
makin ramai la akan jadi gila..

WANG >> TEKANAN >> GILA

bila individu tu tewas diperingkat wang..

maka akan bergelut dengan tekanan..

bila xdapat redakan tekanan..

akan berlaku macam2 kemungkinan..

?? ?? ???

fuh!!ramainye..


terengganu vs kedah

Untuk Lelaki..

Aku amik artikel ni kat sini..
tak tau la betul ke tak..
tp rasa-rasa macam betul je..

Sifat Wanita Yang Tidak Dapat Diubah

Terdapat banyak sifat buruk dalam diri wantia yang amat susah untuk diubah, sama ada oleh diri sendiri atau orang lain. Dibawah adalah beberapa sifat wanita tersebut


  • CEREWET - Mereka menganggapkannya sebagai ' perfection' dan mereka 'perfectionist'. Namun sebenarnya, merekan lebih suka membuang masa dengan memikirkan perkara yang remeh sehingga perkara pokok diabaikan.
  • CELUPAR - Lebih tepat lagi 'mulut laser'. Ada aja perkaran yang tidak disukainya, jadi sasaran komen daripada mereka lah jawabnya.
  • CEMAS - Pantang aje ada masalah, terus mengeluh dan ada juga yang secara automatik menyalahkan orang lain.
  • CETEK - Akal fikiran yang cetek dimana bukan tidak bijak namun fikiran mereka mudah dipengaruhi oleh emosi.
  • CEMBURU - Dari zaman batu hinggalah ke zaman rumah batu, mereka tidak habis2 dengan sifat ini. Tidak salah cemburu tetapi jangan membabi buta....biarlah bertempat.
  • CULAS - Oleh kerana selalu tidak menggunakan akal, selalu berlaku kesilapan. Namun begitu dengan senyuman yang manja dan manis, mereka selalunya senang dimaafkan setiap kali membuat kesilapan.

Friday, June 6, 2008

sukma08: kedah pantang kalah! kedah dalam pantang..

time nak ke stadium..
aku risau giler..
sbb aku gerun gak ganu lawan kedah..

ada bunyamin..
badrol bakhtiar..
leh ke ganu menang?

terngiang2 kat tlinge aku..
lagu hijau kuning..

keeedah!
kedah pantang kalah!
walau bla.. bla.. dan rebah..

sampai je stadium..
pergghh..penuh orang!
aku tgk board..
ganu 1 kedah 0

fuh!! lega...
walaupun panas gile petang tu..
hanya bertopikan tgn aku..
aku tgk smpai game abes..

ganu menang 3 0..
balik dr stadium aku menyanyi keriangan..
haha..

keeedah!
kedah pantang kalah!
walau sakit jatuh dan rebah..



sukma08: semi final bola sepak!

semi final bola sepak..
ganu lawan kedah..

aku nak g tgk bola..
keje abes kul 6.
game pukul 4.45..
sheet! (pinjam perkataan MM)

camana ni?
aku dah gelabah..
tgk jam dah kul 4..
costumer xramai..
apa aku nak wat ni..
game mesti dasat!
rugi kalau xtgk..
aaargh..tidak!!

sejam berlalu..
aku tgk jam..
alamak!! pukul5!
aku makin panas..
tak senang duduk..
aku mesti balik!
aku mesti!!

dgn nekad aku g jupe bos..
"erm..bos, kite nk balik awal arini.."

" mung nok g mane?"

"hehe.. tgk bola kat stadium"

"........" bos aku diam..lalu berkata..

"mung g ah..."

yahUUuuu!!!!!
sepantas kilat aku blah dari situ....
stadium tujuan utama aku..
zar, peminat setia terengganu!

Wednesday, June 4, 2008

Z Series: cintaku..

lama tak bersua..
rindu rasanya..
i sibuk..kerja..
tu yang takleh jumpa..

teringat masa dulu..
mesra2 selalu..
waktu i dengan you..

i ingat lagi..
org yang nak rampas you ramai sekali..
i tak peduli..
i bawak you lari..

i kene kejar..
tapi i tak kira..
cedera atau apa..
asalkan you, i yang punya..

you..
you lah cintaku..
dari dulu..
berterusan selalu..

lagi sebulan ja..
nnt kita jumpa..
takpa..
kwn2 i ada..
ayam, dude, mail baa..
nnt kita main bersama..
oh bola.....

Z Series: " Bos..ada video blue dok?" kalau ye pun....

* situasi di kedai 'communication and services'

datang 1 keluarga..
pasangan suami isteri..
bersama 2orang anak.
sorang tu mcm budak skolah menengah..
sorang lagi masih kecil..
juga kelihatan sorang perempuan tua..
rasa2 macam nenek budak tu..

anak die yang besar tu tanya..
"bos.. memory card ade dok?"
"ade2.. nok 1G ke 512?" aku tanya..
"1G bape inggit?"
"........" aku jawab.

sambil aku kuarkan memory card tu...
budak tu masih bertanya..
"banyok dok lagu leh masuk dalang memory card 1G ni?"
"eehh..banyok dik!"

tetibe si ayah mencelah..
tanpa segan dan silu..
"video blue buleh masuk la dok?"
"hok tu kite nok sbenonye.."

uih???!!
????*##@!
aku terdiam!
"er...errr..."aku tak tau nak kata.

si anak terus menyoal..
dengan nada yang bersungguh-sungguh..
"kedai ni ada masuk video blue dok??"

"kite takdok gitu...."

"saeng2 mung takdok?"

"takdok dik..!"

lepas dorang ni blah..
aku blur jap..
'betul' ke tidak diorang nih..
aku tak paham...
si mak ngan nenek die juz buat muke xde jiwa..
pelik2!! kalau ye pun... kan...

Tuesday, June 3, 2008

Sukma 2008: tiada halangan..hanya peluang.




walaupun keja sampai petang..
sempat gak g usha sukma08..
ni time tengok takraw..
ganu lawan n9.

Z Series: "tuek..ko kasi tukar la..aku taknak tgk ko macam ni!! ko tukar!"

"tuek..ko kasi tukar la..aku taknak tgk ko macam ni!! ko tukar!" kata Pn Rosita.

gini la lebih kurang ayat aku kene aritu..
aku pun tak clear sangat sebenarnye..
ape punca dan masalahnya..

ini mungkin gara-gara penampilan..
aku heran..
aku pelik..

time tu aku pakai jeans yang calar2 sket..
tapi tak koyak pun..
seluar yang aku sangka kan stylo..
buat cikgu aku sedih..
hehe..

dia kata..
" apsal ko jadi macam ni? rock!"
aku xpaham...

sebelum dia tinggalkan aku..dia kata..
"tuek..ko kasi tukar la..aku taknak tgk ko macam ni!! ko tukar!"

sehari lepas kejadian..
aku dapat dengar cerita yang cikgu tu sampai nangis tengok aku..
rock katanya..

tapi aku dah mitak maaf aritu..
aku pegi pakai macam mat pejabat lagi..siap kemeja!
haha..

aku cite kat member aku...
ada sorang tu bg respon..
dia kata kat aku..
" aku rasa kalau aku yang pakai macam tu..
die tak terkejut..
tapi ko yang pakai..tu yang dia terkejut"

aku masih tertanya2..
kenapa..kenapa.. dan kenapa..
aku takleh pakai jeans ke??


** tuek: nama komersial aku time kat skolah.

pengumuman!


sape2 yang nak gambar majlis Ust Ramli aritu..
leh amik kat sini..
ni kamera Ain Daut nye..
terima kasih.

Thursday, May 29, 2008

pesanan buat 'Geng Sunnah'

penulis tertarik dengan artikel yang pernah ditulis oleh alitantawi..

disini, penulis ingin berkongsi dengan anda semua..

tentang "geng sunnah"..

satu nasihat dan peringatan yang amat berguna..

'geng sunnah' yang asyik melabel orang lain..?

Wednesday, May 28, 2008

aku sudah letih!

aku sudah letih..
tiap2 pagi pegi keje kul 8 lebih..
tiap masa pikir bila la keje nak abih..

hmm.. letih2..
bukan ape..kalau tak keje takde pitih..
duk umah je, beras pun abih..

bile la nak balik u neh..
nak main bola sampai dah ketagih..
kat sana tiap petang boleh berlatih..

bosannye weh..
apsal aku membebel neh..
entah2 rindu kekasih..

hehe..mana ada, gua cite je lebih..
tapi ni cite sedih..
kitorang selalu berselisih..
pedih... pedih..

tak payah la berkasih kasih..
buang yang keruh, ambil yang jernih..
buang yang kotor, ambil yang bersih..
buang yang hitam, ambil yang putih..

hehe..ape-ape je aku tulih..
kan sini kan bebas berdalih..
konon la.. zaman serba canggih..
satu klik je sume dah boleh..

dah2..dah pukul 10 lebih.
pegi makan lagi baguih..
salam semua..salam kasih..

Bicara tentang artis

sesetengah artis..
artis kini sudah lupa diri?
lupa asal usul?
tidak bertanggungjawab?

sebahagiannya padah..
dengan pakaian yang terdedah..
langsung tidak membawa faedah..
bahkan bawa haram jadah!


entri ini sokongan pada artikel mufti.
bagaimana artis yang kita cari?
hakikatnya kita perlukan ramai pemuzik yang berdakwah.
sila klik sini..

Lagi gambar bersama Tn Hj Ramli


Click image to enlarge


Tuesday, May 27, 2008

apabila suria tunjukkan rupa..

satu pagi..

Biasa la aku g keje..

Jaga kedai tepon..

Pagi yang bosan..

Aku pun bukak lagu kat laptop..

Hm..best gak layan lagu pagi2 camni..

layan lagu “untung orang miskin” nyanyian baji..

Tgh2 layan..datang sorang makcik..

“ assalamualaikum awang…”

Makcik datang nak mitak sedekah.

………………………….

Bile makcik tu dah pergi…

Aku smbung dgr lagu.. bila aku amati lirik dia..

Aku termenung panjang………………

“…Pabila suria tunjukkan rupa

Semua bersiap mengejar bahagia.

Hinggakan…

Yang diatas tak sedar terlupa yang di bawah.

Yang si miskin terus bergelut meniti hidup…”

Pn Rosita pun join skali..

Monday, May 26, 2008

gambar beramai-ramai

Jamuan makan bersama Tn Hj. Ramli b Hj Nawawi

Sunday, May 18, 2008

ubi atau nasi??



nasi atau ubi?
mana satu pilihan hati?
baru2 ni..
ada tulih.. rakyat digalakkan makan ubi..
tuk diganti dgn nasi ..
yang selama ni jadi mknn ruji..
katanya ubi berkhasiat tinggi..
btol la kot..sbb aku pun xpasti..
bukan tu mslh aku skrg ni..
bila harga beras melambung tinggi..
rakyat yang susah xmampu nak beli..
cuba kita pk skali2..
tgk sana.. tgk sini..
org yang idup kais pagi makan pagi..
hari2 mkn ubi..
bagaimana pula dgn menteri2?
wah..idup mewah sekali..
siang malam melantak nasi..
harta sampai berguni2..
alahai..
kesiankanlah rakyat malaysia ni..
jgn hina begitu sekali..
jgn perbodohkan mereka ni..
ada masa kat kampung ni..
aku tgk sana sini..
ada rumah y 'uzur' sekali..
ada pula yang dah senget ketepi..
tunggu masa menyembah bumi..
tingkatkanlah taraf hidup mereka2 ni..
mrnghina mereka jgn sekali..
bantu la rakyat negeri..
hingga mampu beli nasi..
bagi makan anak bini..
biar hidup senang hati..


Sunday, May 11, 2008

Fight for your right



I am really sad last night
See the stupid in your head
Acting like a pussy
Killing all the guts you got
You don't even fight when your enemy not satisfied
You think about disaster
But all you do is crying all night

Hey you, where, your guts
Things won't change if you keep on fighting all night
Hey you, where, your guts

Fight for your right!


Monday, May 5, 2008

An Excellent poem about the Muslim Woman

What do you see
when you look at me
Do you see someone limited,
or someone free

<=><=><=><=><=><=><=><=>

All some people can do is just look and stare
Simply because they can't see my hair

<=><=><=><=><=><=><=><=>

Others think I am controlled and uneducated
They think that I am limited and un-liberated

<=><=><=><=><=><=><=><=>

They are so thankful that they are not me
Because they would like to remain 'free'

<=><=><=><=><=><=><=><=>

Well free isn't exactly the word I would've used
Describing women who are cheated on and abused

<=><=><=><=><=><=><=><=>

They think that I do not have opinions or voice
They think that being hooded isn't my choice

<=><=><=><=><=><=><=><=>

They think that the hood makes me look caged
That my husband or dad are totally outraged

<=><=><=><=><=><=><=><=>

All they can do is look at me in fear
And in my eye there is a tear

<=><=><=><=><=><=><=><=>

Not because I have been stared at or made fun of
But because people are ignoring the one up above

<=><=><=><=><=><=><=><=>

On the day of judgment they will be the fools
Because they were too ashamed to play by their own rules

<=><=><=><=><=><=><=><=>

Maybe the guys won't think I am a cutie
But at least I am filled with more inner beauty

<=><=><=><=><=><=><=><=>

See I have declined from being a guy's toy
Because I won't let myself be controlled by a boy

<=><=><=><=><=><=><=><=>

Real men are able to appreciate my mind
And aren't busy looking at my behind

<=><=><=><=><=><=><=><=>

Hooded girls are the ones really helping the muslim cause
The role that we play definitely deserves applause

<=><=><=><=><=><=><=><=>

I will be recognized because I am smart and bright
And because some people are inspired by my sight

<=><=><=><=><=><=><=><=>

The smart ones are attracted by my tranquility
In the back of their mind they wish they were me

<=><=><=><=><=><=><=><=>

We have the strength to do what we think is right
Even if it means putting up a life long fight

<=><=><=><=><=><=><=><=>

You see we are not controlled by a mini skirt and tight shirt
We are given only respect, and never treated like dirt

<=><=><=><=><=><=><=><=>

So you see, we are the ones that are free and liberated
We are not the ones that are sexually terrorized and violated

<=><=><=><=><=><=><=><=>

We are the ones that are free and pure
We're free of STD's that have no cure

<=><=><=><=><=><=><=><=>

So when people ask you how you feel about the hood
Just sum it up by saying 'baby its all good' ;)



( http://english.islamway.com/bindex.php?section=article&id=49 )


Sunday, May 4, 2008

pengantin baru: ikhwan & yati


Selamat Pengantin Baru buat ikhwan & yati!
semoga berbahagia..
pasangan irk & bar.hehe..

semoga perkahwinan ini dapat meredakan peperangan(futsal) antara irk dan bar..

**pengapit : ashrul al-ghay, Nabil
duduk dari kiri: Wan, abu 'dajal', meor, ismail, baihaqi

Friday, May 2, 2008

Chelsea vs Man U


** pertembungan peminat chelsea dan MU.. haha..
mail.. ko jaga baa.. MU akan menang epl dan liga juara2.
haha..tunggu bah..


Thursday, April 24, 2008

Monday, April 21, 2008

kad jemputan..

Imam Malik bin Anas.

Imam Malik bin Anas adalah pengarang kitab al-Muwattha'. Nama sebenar beliau ialah Abu Abdillah Malik bin Anas bin Malik bin Abi 'Amir (atau nama sebenarnya Nafi') bin 'Amru bin al-Harith bin Ghaiman bin Khuthail bin 'Amru bin al-Harith. Beliau juga lebih dikenali dengan gelaran Imam Darul Hijrah.

Imam Malik adalah salah seorang daripada imam-imam mazhab empat yang terkenal iaitu Imam Abu Hanifah, Imam As-Syafie, dan Imam Ahmad bin Hanbal, yang mana mazhab beliau yang dikenali sebagai mazhab Maliki. Beliau dilahirkan di Madinah pada tahun 93Hijrah, bersamaan 713Masihi dan wafat pada 14 Rabi'ul Awal, 179Hijrah ketika umurnya 87 tahun.

Beliau adalah seorang muhaddith dan faqih yang terkenal pada zamannya. Beliau membesar dan menuntut ilmu sepenuhnya di Madinah, kota yang dipenuhi dengan ulama-ulama besar. Oleh kerana keluarga beliau termasuk diantara ahli-ahli hadis, imam malik juga menceburkan diri didalam bidang hadis. Beliau mula mempelajari ilmu-ilmu agama khususnya hadis dengan Abu Suhail Nafi'. Beliau juga pernah berguru dengan Ibnu Syihab Az-Zuhri, Abu al-Zinad, Ibnul Mukandir, Yahya bin Said, Hisyam bin Urwa, Zaid bin Aslam, Rabi'ah bin Abu Abdul Rahman, Ja'far bin Muhammad as-Sadiq dan ramai lagi.

Imam Malik telah menguasai pelbagai ilmu pada usia yang muda. Kemudian beliau mengambil alih untuk mengajar di Masjid Nabawi. Pada masa yang sama, beliau juga menjadi mufti di Madinah. Beliau dikenali sebagai seorang yang sangat berhati-hati dalam menghukum atau mengeluarkan fatwa. Majlis ilmu yang disampaikan oleh imam malik dihadiri oleh para tabiin dan tabi' tabiin dari timur dan barat. Antara ulama terkenal yang pernah belajar dengan beliau ialah Imam Abu Hanifah dan Imam Syafie. Murid-murid beliau yang lain ialah, Laith bin Saad, Ibnu Uyainah, Yahya bin Said al-Qatthan, Abu 'Asim, Abu al-Walid at-Toyalisi, Yahya bin Yahya An-Naisaburi, Said bin Mansur dan ramai lagi.

Imam Malik terkenal dengan kitanya iaitu al-Muwattha'. Kitab ini adalah kitab hadith dan juga fiqh. Imam Malik mengumpulkan hadith-hadith yang 'kuat' dari penduduk Hijaz, Imam Malik juga memasukkan kata-kata sahabat dan juga fatwa-fatwa tabi'in yang kemudiannya disusun mengikut bab-bab fiqh seperti bab taharah, bab solat dan bab zakat. Imam Malik mengambil masa lebih kurang 40tahun untuk menyiapkan kitab ini yang menjadi rujukan umat Islam sehingga kini.